Usein Kysytyt Kysymykset

Voinko kysyä pentua, vaikka kilpaileminen ei kiinnosta?

Tietenkin! Meille tärkeintä on hyvä, maalaisjärkinen koti, jossa ymmärretään rodun aktiivinen luonne ja osataan kouluttaa käytöstavat. Tottakai toivon, että koiran kanssa harrastetaan yhdessä erilaisia lajeja ja se pääsee toteuttamaan itseään juuri siinä lajissa, mikä on teille yhdessä paras mahdollinen. Tärkeämpänä toivoisin kuitenkin terveystutkimuksien tekemisen, sillä uskon siihen, että mitä enemmän tehdyistä yhdistelmistä saadaan virallista (Suomen Kennelliitto) terveystutkimusdataa, sitä paremmin voidaan jalostaa terveempiä yksilöitä tulevaisuudessa. Tästä syystä johtuen palautan pennun hinnasta 100€, kun viralliset luustotutkimukset (lonkat, SP, VA, LTV) on tehty. 

Mikä on paras tapa lähestyä, jos pentu kiinnostaa?

Yksi parhaista tavoista on lähestyä kasvattajaa viestillä, jossa kerrot itsestäsi, taustoistasi ja miksi juuri tämä yhdistelmä kiinnostaa sinua. Vältä ryhmäviestejä, jossa lähetät kaikille kasvattajille saman viestin, mikäli et halua, että myös kasvattaja vastaa sinulle ympäripyöreästi. 

Kysy paljon kysymyksiä yhdistelmästä, terveystutkimuksista ja siitä, miksi kasvattaja on yhdistelmään päätynyt (ellei tietysti ole kerrottu jo pentuilmoituksessa). Jos sinulla on kokemusta rodusta, kerro mistä aikaisemmat koirasi ovat olleet ja mitä niissä arvostit. Hyvä kasvattaja osaa kertoa miten omat suunnitelmansa vastaavat näitä ominaisuuksia ja onko tuleva yhdistelmä kenties sellainen, mistä hakemasi yksilö voisi löytyä. Jos useamman kasvattajan yhdistelmät / pentueet kiinnostavat sinua, niin sekin on hyvä kertoa avoimesti. On parempi informoida kasvattajaa ajoissa, mikäli omat suunnitelmat muuttuvat ja pennun hankkiminen muualta onkin itseä kiinnostavampi vaihtoehto. 

Voiko pennun varata?

Me emme lupaa pentua mielellään ennen, kuin kotiehdokas on nähnyt vähintään tulevan emän, mahdollisesti myös tulevan pentueen isän. Tämä siksi, että haluamme varmistaa puolin ja toisin, että jokainen ostajaehdokas tietää varmasti mitä on varaamassa. Olisi varsin kurjaa varata pentu ja todeta sitä hakiessa sen emän olevan jotain sellaista, mistä ei pentua toivoisi. Pennut itsessään ovat aina söpöjä ja ihania, joten niiden näkemisellä ei kannata pitää kovinkaan suurta painoarvoa. Tärkeämpää on aina varmistua siitä, että emä ei ole epävarma ihmisiä kohtaan ja on muutenkin sellainen, millaisen pennun itselleenkin haluaa. 

 Pennun varsinainen varaaminen tapahtuu, kun on nähty, ollaan yhdessä sitä mieltä, että tämä on varaajalle sopiva yhdistelmä ja pennuista syntyy oletetusti sellainen pentu, joka on toivotun värinen ja oikeaa sukupuolta. Kun varausmaksu maksetaan, toimii se sitoumuksena puolin ja toisin, että pentu on kotiin tulossa. 

Mitkä on rodun pahimmat sairaudet?

Rodussa on useita sairauksia, mitä pennun ottajan on hyvä tiedostaa. Vaikka kasvattajat tekisivätkin paljon töitä sen eteen, että pentueen vanhemmat ja niiden sukulaiset olisi tutkittu mahdollisimman kattavasti, niin silti kukaan kasvattaja ei voi luvata tervettä koiraa. Pennunhankinnasta kiinnostuneiden olisi hyvä tutustua rotuyhdistyksen sivuilla olevaan Terveys -sivuun: https://www.sdy.fi/dobermann/terveys/ 

Hyödyllistä on myös tutustua Kennelliiton jalostustietokantaan, mistä löytyvät kaikki viralliset terveystulokset, sekä ajantasainen jalostuksen tavoiteohjelma (JTO):  https://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=143